czwartek, 3 czerwca 2010

Marchewkowo i grzybowo

To, że mężczyźni nie lubią warzyw to przesądy, które nic tylko między bajki włożyć. I. wie o tym najlepiej, zwłaszcza wtedy, kiedy M. głośno (i zdecydowanie) domaga się "swojej" marchewki. Że jednak marchewka taka nie do wszystkiego (wyłącznie zdaniem I.) pasuje, trzeba wysilić głowę i wymyślić coś "nie czerwonego" co by było z marchewką zjadliwe.

Koszt: 9 zł / 2 os.
Czas przygotowania i gotowania: ok 30 min.




Danie dla Marchewkowego Potwora I. skomponowała z następujących produktów:

na klopsy
- mięso mielone wieprzowo-wołowe ok 250g
- jajo
- bułka (może być namoczona czerstwa, może być tarta)
- sól, pieprz, chilli
- majeranek
- 1/2 kostki grzybowej
- woda filtrowana
- śmietana do gotowania
- ciut mąki i masła (jeśli trzeba zagęścić)

na jarzynkę:
- marchewki młode (ale nie bardzo małe) ok 6-8 sztuk
- 2 łyżki masła
- kilka łyżeczek cukru (ok 4-5)
- woda

na wypełniacz
- kasza gryczana

Wstawić kaszę.
Mielone wymieszać z przyprawami, jajem i bułką, odstawić na 5 minut, żeby ciut się przegryzło. W garnuszku zagotować wodę (nie za wiele, ma być jej tyle co sosu) i dodać kostkę grzybową (może być oczywiście bulion z grzybami, albo kostka w innym smaku - co kto lubi). Z mięsa mielonego mokrymi dłońmi formować małe kuleczki i kłaść je na wrzący bulion.
W międzyczasie obrać i pokroić w plasterki marchewki. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić marchewki i chwilkę poddusić (mogą się nawet lekko zrumienić, na pewno powinny zmienić swój wygląd - I. nie potrafi tego opisać dokładnie). Zalać wodą, doprawić cukrem i dusić mieszając od czasu do czasu na niezbyt wielkim ogniu by nie zaczęły się przypalać (w razie potrzeby - podlać) do miękkości.
Gdy marchewki i kasza już dojdą klopsy wyjąć i odłożyć na chwilę, sos zagęścić śmietaną i ewentualnie zasmażką. W ramach fajerwerków można dorzucić do środka trochę sera (u I. oczywiście mozzarella w kosteczkach). Wrzucić klopsy do sosu by ładnie się nim okryły.
Kaszę można polać odrobiną masła spod marchewki.







Słodka marchewka, neutralno-gorzkawa kasza i grzybowe klopsy - pycha!
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz